Condusul agresiv: Stilul de condus Tailgating

Ce este stilul de condus tailgating?

Verbul există încă din anul 1951, în America. Cuvântul tailgating provine din limba engleză și înseamnă a conduce prea aproape în spatele altui vehicul. Practic, vorbim despre conducătorii auto care păstrează o distanță foarte mică față de autovehiculul din fața lor. Aproape că se urcă pe mașina din fața lor pentru a o depăși.

Tailgating-ul poate apărea și atunci când un vehicul încearcă să împiedice un alt vehicul din dreapta sau din stânga să intre în fața lui. Vehiculul care se află în spate (sau care împiedică) va conduce cât mai aproape posibil de un alt vehicul din fața sa pentru a preveni intrarea vehiculului lateral.

Regula celor două-patru secunde

Există o distanță de urmărire de siguranță recomandată, care variază în funcție de viteză și este indicată de timp: regula celor două secunde.

Aceasta înseamnă că diferența de timp dintre spatele vehiculului din față și partea din față a vehiculului dvs. nu trebuie să fie mai mică de două secunde.

Pe vreme umedă sau dacă tractați o remorcă, ar trebui să măriți acest timp la cel puțin patru secunde. Distanța de siguranță de urmărire ar trebui să ofere conducătorului auto suficient timp pentru a se opri dacă vehiculul din față se oprește brusc. Sunt nenumărate accidente cauzate de nepăstrarea unei distanțe corespunzătoare față de vehiculul din față.

Tailgating – o distanță mult prea mică față de vehiculul din față

Un exemplu în acest sens este un accident pe care l-am avut în urmă cu câțiva ani. Am oprit la o trecere de pietoni ca să dau prioritate pietonilor, însă conducătorul mașinii din spatele meu cred că își admira iubita și nu a reacționat la timp. În loc să o pupe pe ea (nu în timp ce conduce!), m-a „pupat” pe pe mine.

Un alt exemplu de tailgating: Aglomerație mare la semafor. Un „inteligent” vrea să se bage în față de pe banda din dreapta de unde în mod normal nu are voie. Conducătorul auto din fața mea observă acest lucru și accelerează ca să țină strâns de mașina din fața sa ca să nu lase loc „șmecherului” care forțează să intre în față. Din păcate însă a accelerat prea tare și a accidentat autoturismul din fața sa. Astfel, „șmecherul” nu s-a putut băga în față, dar și cel care l-a blocat făcând tailgating a făcut accident. Nimic grav, dar în mod clar nimeni nu a avut nimic de câștigat.

Păstrează distanța!

Așadar, sumarizând, tailgating-ul este condusul agresiv, bară în bară aproape cu mașina din față. Este considerat a fi un stil de condus agresiv pentru că prin acest mod de a conduce se are în vedere determinarea conducătorului auto din față să crească viteza de deplasare sau să se dea din cale. Acest stil de condus se poate încadra în roadrage (furia rutieră), dar nu este obligatoriu ca să fie vorba despre asta.

În final, iată un alt exemplu nefericit de tailgating.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *